Wat is een testiculaire biopsie?
Testiculaire biopsie, ook bekend als testiculaire sperma-extractie, is een techniek waarbij een klein stukje testiculair weefsel (van één of beide testikels) wordt weggenomen en geanalyseerd om het aanwezige sperma te extraheren. Het sperma wordt gebruikt voor IVF(In Vitro Fertilisatie) of om de oorzaken van onvruchtbaarheid vast te stellen.
Voor wie is een testiculaire biopsie aangewezen?
Testiculaire biopsie is geïndiceerd voor onvruchtbare koppels met mannelijke onvruchtbaarheid als oorzaak. Het wordt meestal aanbevolen in gevallen van azoöspermie (afwezigheid van sperma in het sperma). Maar het kan ook worden aanbevolen
voor disfunctie van de gonaden (testikels), die kan worden veroorzaakt door een gebrek aan stimulatie van de hypofyse als deze niet volledig functioneert.
Hoeveel kost een testiculaire biopsie?
Een testiculaire biopsie is een betaalbare chirurgische ingreep. Vraag een gratis offerte aan voor prijzen en andere aanbiedingen.
Hoe lang duurt een testiculaire biopsie?
De procedure voor het extraheren van testiculair sperma duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten. Het kan worden uitgevoerd onder algehele narcose of plaatselijke verdoving, afhankelijk van de wensen van de patiënt.
Hoe wordt een testiculaire biopsie uitgevoerd?
Er zijn verschillende soorten biopsietechnieken (TESE, Micro TESE). Als de azoöspermie uitscheidend (obstructief) is, kan de arts een bijbalmonster nemen met een kleine naald. Voor niet-obstructieve azoöspermie
(of secretoire) techniek houdt in dat de huid van de testikel(s) 2 tot 3 cm wordt geopend om testiculair weefsel te verkrijgen. Het weefsel wordt dan gefractioneerd voor onderzoek. Eén deel zal gewijd zijn aan het bestuderen van de oorzaken van onvruchtbaarheid
en een ander deel voor reproductietechnieken. Het doel van de analyse van het verkregen weefsel is om te bepalen of er al dan niet spermatozoïden aanwezig zijn en ook om te ontdekken op welk niveau de spermatogenese stopt met de productie van sperma.
Voor een TESE is het terugvindingspercentage van sperma hoog, vooral voor het Y-chromosoom. Voor IVF met een biopsie heeft het de voorkeur om alles op dezelfde dag te doen om het risico op achteruitgang door invriezen te minimaliseren.
van de weinige verkregen spermatozoa. Het verschil tussen een TESE en een micro TESE is dat bij een micro TESE de techniek onder een microscoop wordt uitgevoerd. De kans op meer sperma is dus groot en de
het risico op beschadiging van testiculair weefsel is ook laag
Wat gebeurt er na de operatie?
Na een testiculaire biopsie kan er een hematoom ontstaan en kunnen er bloedingen, pijn of zwellingen optreden. Het nemen van pijnstillers is voldoende om de pijn te verlichten. De eerste 10 dagen mag je niet werken.
na de operatie. Wandelen wordt aanbevolen om elk risico op de vorming van bloedstolsels uit te sluiten. Seks en sport worden de eerste weken afgeraden.
Hoe zien de resultaten eruit?
Na een biopsie kunnen de resultaten abnormaal zijn en kan het probleem liggen bij het sperma of de hormoonfunctie. In het geval van een verstopping van het kanaal waardoor sperma van de testikels naar de urinebuis kan reizen, kunnen de oorzaken de volgende zijn
Meestal gaat het om zaadbalkanker, een tumor die spermatozoa doet afsterven, of orchitis. Na informatie over de resultaten kan de patiënt, als de beslissing nog niet is genomen, besluiten om IVF of kunstmatige inseminatie te ondergaan.
Hoeveel sessies zijn er nodig?
Als het aantal verkregen spermacellen voldoende is, is een nieuwe sessie niet nodig. Als dit echter niet het geval is, zal een andere sessie worden aanbevolen. Er moeten echter minimaal 6 maanden verstrijken tussen twee sessies.